De tien meest gebruikte gereedschappen bij bloemschikken

Bij zo’n beetje alles wat je doet met bloemschikken heb je gereedschap nodig. Een bloemenstengel goed schuin afsnijden, een ijzerdraad doorknippen, een decoratie opplakken of de doornen van een rozensteel afhalen.
Om je een beetje houvast te geven wat je zoal nodig hebt, laten we in dit overzicht een lijst zien met daarin de tien meest gebruikte gereedschappen bij bloemschikken. Welke materialen veel gebruikt worden bij bloemschikken kan je vinden in ons overzicht van de vijftien meest gebruikte materialen bij bloemschikken.

  1. Bloemenmes

    een goed scherp mesje is het meest belangrijke gereedschap bij bloemschikken.
    Met stip op nummer 1 staat het scherpe bloemenmesje. Als je bloemschikt, kan je eigenlijk niet zonder. Goed scherp en schoon(!) om met een mooie zuivere snede de bloemenstengels op de gewenst lengte te snijden. Een vlijmscherp mesje geeft een snijwond waardoor de cellen goed water op kunnen nemen. En een schoon mes voorkomt besmetting met ongewenste bacteriën. Verder moet je er goed grip op hebben, het moet goed in de hand liggen.
  2. Allesknipper

    Een allesknipper is zoals de naam al zegt het manusje van alles bij bloemschikken
    Een manusje van alles. Je gebruikt de allesknipper om ijzerdraadjes door te knippen, om kleine takjes af te knippen, of om een stukje schors uit te knippen. Het kleine model is voor het lichtere werk, het grote model voor het wat zwaardere.
  3. Snoeischaar

    Een snoeischaar, groot of klein, maar onmisbaar bij bloemschikken
    De snoeischaar concurreert heftig met de allesknipper om de tweede plaats. Omdat je de snoeischaar toch eigenlijk alleen kan gebruiken voor het afknippen van levende materialen scoort hij iets lager. Snoeischaren zijn er in vele soorten en maten. Van de kleine handige Kleintje Knip en de goedkope maar stevige Snoeischaar Budget tot de robuuste Snoeischaar Professioneel.
  4. Lijmpistool

    Lijmpistool voor hete lijm
    Een lijmpistool is een goede en snelle manier om decoratie (let op: droge materialen zoals hout en natuurlijke droogmaterialen, geen verse bloemen) aan te brengen op jouw bloemschikwerk. Je gebruikt het in combinatie met lijmpatronen die verhit worden door het lijmpistool.
  5. Draadschaar

    gebruik voor het doorknippen van ijzerdraad altijd een draadschaar
    Sommige ijzerdraden zijn zo dik dat hier een speciale schaar voor nodig is: de draadschaar. Maak er een gewoonte van om al het ijzerdraad met een draadschaar door te knippen. Voor het dikkere bloemendraad kan dat niet anders, bij het dunnere draad verlengt het de levensduur van de scharen die je anders gebruikt zou hebben om dit door te knippen.
  6. Tangetje

    handig, een klein tangetje
    Een universeel tangetje. Multi toepasbaar: om draad in elkaar te draaien, om iets kleins stevig beet te kunnen pakken, om jouw vingers niet te branden als je iets warm maakt, etc.
  7. Ontdoorner

    Om de doornen van de rozen te halen is speciaal deze ontdoorner ontworpen
    Geen rozen zonder doornen. Maar om deze mooie bloemen goed te kunnen verwerken in jouw bloemschikwerk zullen de doornen er af moeten.
  8. Bladstripper

    Blad dat je aan de steel laat zitten gaat rotten, haal het er af
    Aan de bloemstelen zit, als je ze koopt, altijd nog blad tot onderaan toe. Om de stelen in het steekschuim te kunnen steken en om te zorgen dat dit blad onder water in een vaas niet gaat rotten moet je de bladeren er af halen. Een bladstripper is hier speciaal voor gemaakt en is in verschillende leuke vormen verkrijgbaar zoals een bloem of een vlinder.
  9. Spuitfles

    Ideaal om bij te vullen: de spuitfles
    Een spuitfles wordt vooral gebruikt om water bij te vullen. Dankzij de smalle spuittip kan je overal bij en kan je zonder al te veel water te morsen er voor zorgen dat jouw bloemwerk nog voldoende water kan krijgen. Een spuitfles is ook bijzonder geschikt om reageerbuisjes of bloemenflesjes te vullen met water.
  10. Draaddraaier

    Gebruik een draaddraaier om jouw constructies snel en stevig in elkaar te zetten
    In combinatie met de speciaal hiervoor gemaakte binddraad met lussen kan je met de draaddraaier (ook drilbindapparaat of snelstropper genoemd ) snel en goed onderdelen van jouw creatie aan elkaar binden. De draaddraaier is ook goed toepasbaar bij het werken in de tuin, of om stevige zakken te sluiten.

Tenslotte: Natuurlijk zijn er nog meer gereedschappen die je nodig kan hebben of kan gebruiken bij bloemschikken. Ikzelf heb ook wel eens met een hamer en een boormachine aan een bloemstuk gewerkt. Maar dat zijn gereedschappen met een veel bredere toepassing en hier hebben we de nadruk gelegd op gebruik bij bloemschikken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *