De 15 meest gebruikte materialen voor bloemschikken

Hè? Een lijst over materialen voor bloemschikken en dan staan bloemen en groen er niet bij? Ja, dat klopt. Hier geven we een overzicht van de materialen die het meest gebruikt worden als hulpmiddelen om de bloemen en het groen naar jouw eigen wens te kunnen schikken. Vanzelfsprekend gebruik je bloemen en groen als je aan het bloemschikken slaat, maar welke materialen heb je er nog meer bij nodig? Daar gaat deze ranglijst over.

  1. Ondergronden

    Ondergronden zoals schaaltjes, schotels, bakjes of potten zijn onmisbaar bij bloemschikken
    Een bloemstuk kan niet zweven. Er is altijd iets nodig om het in, op of aan te bouwen. Een schaal(tje) of een vaas of een glazen buisje of een strokrans of een decoratief stronkje, kan je allemaal gebruiken als ondergrond. Ook kan je als ondergrond gebruik maken van een (metalen) frame of ijzeren pin op standaard om jouw bloemwerk op vast te maken.
  2. Steekschuim

    steekschuim is het meest gebruikte hulpmateriaal bij bloemschikken
    Steekschuim, ook wel oase genoemd. Na een ondergrond is dit het meest gebruikte materiaal. Steekschuim bestaat in allerlei verschillende vormen, van gewone rechthoekige blokken tot ringen, harten of bollen, van dierenfiguren tot motorfietsen. Ook zijn er combinaties van ondergrond en steekschuim kant en klaar in één, zoals bij een autocorso, een bruidsboekethouder (bridy), rouwtakhouder of table-deco.
  3. Draad

    Draad wordt veel gebruikt bij bloemschikken
    Draad gebruik je vooral om onderdelen van het bloemstuk te verstevigen of vast te maken. Zo gebruik je bloemendraad (of corsagedraad) om de bloemstengels te verstevigen en te verlengen. Hierna kan je ze dan in de gewenste vorm buigen en onderling vastmaken. Binddraad gebruik je vooral om onderdelen vast te wikkelen aan bijvoorbeeld kransen (vandaar dat het vaak ook wikkeldraad genoemd wordt) . Daarnaast is er ook een ruime keuze aan decoratief draad, zoals bouillon effectdraad en gekleurd aluminiumdraad.
  4. Watervaste tape

    Watervaste tape om onderdelen van een bloemstuk vast te zetten
    Ook wel anchortape genoemd. Eigenlijk heeft watervaste tape maar één toepassing, namelijk vastmaken. Omdat het, als het eenmaal aangebracht is , goed bestand is tegen water heet het watervaste tape. Maar de naam betekent niet dat het hecht op natte oppervlakken. Meestal gebruik je het om steekschuim vast te maken aan een ondergrond door deze samen te omwikkelen met deze tape.
  5. Lijm

    Speciale koudlijm zodat het bloemwerk niet beschadigd wordt
    Lijm, om vast te maken. Lijm, in alle variaties die je maar kan bedenken. Van koudlijm om de bloemen en blaadjes zelf vast plakken, tot hete lijm uit een lijmpistool om zwaardere of minder kwetsbare onderdelen vast te zetten. Denk bij dit laatste ook aan (gedroogde) natuurlijke materialen.
  6. Corsagespelden, -magneten of -clips

    bij het vastmaken van corsages zijn corsagespelden, corsgagemagneten of corsageclips een noodzaak
    Onder bloemschikwerk valt natuurlijk ook het maken van corsages. Hiervoor heb je speciale materialen zoals corsagespelden, -magneten en corsageclips om de corsage vast te maken aan de kleding. Corsages kunnen ook gedragen worden op de pols. Hiervoor heb je polscorsagehouders zoals de wrap wristlet of de polscorsagehouder met klittenband.
  7. Bloementape/parafilm

    Bloementape of parafilm voor het afwerken van bloemenstengels
    Voor het afwerken van bruidsboeketten op draad of corsages gebruik je tape om de bloemenstelen en het draad te verbergen. Dit doe je zowel om de kleding waarop het gedragen wordt te beschermen als om het bloemwerk langer vers te houden (tip: gebruik natte watten onderop de bloemstelen tegen het uitdrogen). In principe zijn er twee soorten: ten eerste parafilm en ten tweede bloementape papier.
  8. Pinholder of prikker

    pinholders, prikkers, stoeltjes omsteekschuim op zijn plaats te houden
    Op nummer 1 staan ondergronden en op nummer 2 staat steekschuim. Maar hoe maak je die aan elkaar vast? Een veelgebruikte oplossing is watervaste tape, maar nog vaker kan je hiervoor de prikker (ook vaak pinholder of stoeltje genoemd) gebruiken. Wel heb je hiervoor iets nodig om de pinholder vast te maken op de ondergrond. Hiervoor gebruik je dan een klein stukje fix.
  9. Bloemenvoedsel

    bloemenvoedsel zorgt er voor dat de bloemen langer goed blijven
    Eigenlijk heeft dit geen toelichting nodig. Als je wilt dat jouw bloemschikwerk ( of je het nou op steekschuim of in een vaas/pot gaat maken ) zo lang mogelijk staat, is het nodig dat je bloemenvoedsel toevoegt aan het water.
  10. Gaas

    pinholders, prikkers, stoeltjes omsteekschuim op zijn plaats te houden
    Gaas wordt onder andere gebruikt bij grote bloemstukken om de bloemen goed vast te houden op hun plek in het steekschuim. Ook wordt het gebruikt bij het rangschikken van bloemen in een vaas of grote pot.
  11. Krammen en steeknaalden

    krammen of steekkrammen om materialen mee vast te zetten op het bloemwerk
    Krammen zijn speciaal ontwikkeld om verschillende materialen zoals mos, bladeren en fijne takjes vast te zetten op een ondergrond zoals bijvoorbeeld een strokrans. Je kan ze kopen van 30 mm lang tot 70 mm lang. Steeknaalden kan je gebruiken om kleine bloemetjes of blaadjes vast te prikken in bijvoorbeeld piepschuim. De grote figuren die je ziet bij bloemencorso’s zijn vaak opgebouwd uit heel veel hele kleine bloemetjes (hyacintkopjes) die met steeknaalden zijn vastgeprikt.
  12. Touw

    touw
    Het gebruik van touw bij bloemschikken kan je ruwweg in drie delen splitsen:
    a) om vast maken, zoals bindtouw om de bloemen in een boeket samen te binden
    b) als decoratie, bijvoorbeeld door er een vaas mee te omwikkelen
    c) om onderdelen van, of het hele bloemstuk, mee op te hangen
  13. Bloemenflesjes

    bloemenflesjes voor watervoorziening van zwakkere bloemstelen
    Bloemen hebben water nodig. Dit kunnen ze uit steekschuim halen, maar soms zijn de steeltjes te zacht om in het steekschuim te kunnen prikken ( denk hierbij bijvoorbeeld aan orchideeën ) en moet je ze een aparte watervoorziening geven. Hiervoor gebruik je dan bloemenflesjes of steek buisjes.
  14. Decoratie

    door decoratie te gebruiken wordt het bloemstuk nog mooier
    Hoewel bloemen zelf natuurlijk het focuspunt zijn van jouw bloemschikcreatie, zal wat extra decoratie nog voor de finishing touch zorgen. Daarom zie je vaak dat het bloemwerk nog verder opgefleurd wordt met lint, decoratiespelden, gekleurde parels en andere kleine ornamenten. En vooral de bij het seizoen passende andere decoratie zoals paddenstoeltjes in de herfst, kwarteleitjes in het voorjaar of heel veel verschillende natuurlijke materialen zoals amberbaum, ceder roos, dennenappels, etc in stukjes voor de kerst.
  15. Kenzan of fakirbed

    kenzan oa voor ikebana
    Naast steekschuim zijn er natuurlijk ook andere methoden om de bloemen en bladeren zo gerangschikt te houden als jij wilt. Een ander veelgebruikte basis voor het schikken van de bloemen is de kenzan. Deze wordt met name gebruikt bij ikebana.

Tenslotte: Hier is een overzicht gegeven van de naar onze ervaring meest gebruikte bloemschikmaterialen. Maar natuurlijk bestaan er nog veel meer verschillende materialen, vooral op het gebied van decoratie. Een beperking in wat je allemaal kan gebruiken bij bloemschikken is er niet, het is uiteindelijk jouw eigen creativiteit die jou hier de ruimte geeft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *